Mi az a DUTCH OVEN?

Ez egy nehéz, általában öntöttvas edény fedővel, amely a sütőben és a tűzhelyen is használható. Finom és lédús ételeket készítünk benne. A hús és a zöldségek kombinációja különösen népszerű a Dutch oven edényekben, amelyeket előbb a tűzhelyen, utána pedig hosszú ideig a sütőben sütünk alacsony hőmérsékleten, hogy az étel lédús maradjon és megőrizze az ízét. A Dutch oven edények sokoldalúak, és egyszerű ételek készítésére is használhatók - levesek, tészták és rizottók stb. De gyakran használják a Dutch oven edényeket kenyér sütésére is, mivel egyenletesen melegszik fel és tartja meg a hőmérsékletet.

A Dutch oven edények széles választékát itt találja - DUTCH OVEN

Litoželezna posoda Dutch oven

Milyen típusú Dutch oven edények léteznek?

Anyag:

Leggyakrabban öntöttvasból vagy kerámiából készülnek, de rozsdamentes acélból is készülhetnek. A Dutch oven edények általában nehezebbek, mint más edények.

Méret:

Számos különböző méretű Dutch oven edény létezik. Vannak alacsony és ovális változatok is, de a leggyakoribb a kerek, fedővel ellátott edény. A legnépszerűbb átmérő méretek a 24 cm, 28 cm és 32 cm, amelyek közül a legsokoldalúbb talán a 28 cm-es átmérőjű Dutch oven edény. “Az ilyen edények (például ez) körülbelül 6-8 porció elkészítéséhez alkalmasak, és könnyen meg lehet etetni velük egy nagyobb családot.

Bevonat:

A Dutch oven edények esetében az egyetlen elfogadható „bevonat” a zománc. Ez a jellemző és kívánatos az ilyen típusú edényeknél. Megkönnyíti a karbantartást és a tisztítást, mivel az öntöttvas edényeknél nem kell aggódni a rozsdásodás miatt. Az étel alapból nehezen tapad oda, és nincs szükség „seasoning”-re, amit megszokhattunk az acél edényeknél és serpenyőknél.

Színek:

Mivel a Dutch oven edények általában kívül-belül zománcozottak, ezeknek az edényeknek számos különböző színe jelent meg a piacon, amelyek tökéletesen fűszerezik a konyhát, és valóban fotogének. Bizonyára már találkozott piros, kék, sárga és egyéb színű öntöttvas edényekkel. Az edények belseje általában fekete vagy fehér. Mindkét esetben zománcról van szó.

   

Nézze meg a Dutch oven edények

széles választékát itt DUTCH OVEN

Hogyan kell használni a Dutch oven edényt?

A Dutch oven ugyanúgy használható, mint az összes többi edény. A legfontosabb dolog, amiben eltérnek a többitől, hogy nagyon magas hőmérsékletet érhetnek el, ezért nagyon szépen meg tudja bennük sütni a húst, majd utána a sütőben folytatni. Íme néhány további tipp tőlem:

  • Ha szeretné, hogy az ételnek ropogós legyen a külseje, először melegítse fel az edényt olajjal, és csak akkor tegye bele a húst, ha az olaj már nagyon forró. Alternatív megoldásként öntse az olajat közvetlenül a húsra, és sütés előtt alaposan melegítse fel az edényt.
  • Levesek, egytálételek és más lassú főzésű ételek készítésekor tartsa teljesen fedve az edényt. De vigyázzon, a fedő fogantyúja nagyon felforrósodhat.
  • A Dutch oven edényt beteheti a sütőbe a fedővel együtt, hogy hosszabb ideig süsse az ételt. Használja a fedőt a nedvesség megtartásához.
  • A Dutch oven nagyszerű tálaláshoz, mivel hosszú ideig melegen tartja az ételt. Használjon erős, szilárd alátétet, és emlékeztesse a vendégeket, hogy az edény forró.
  • Tisztítsa meg kézzel a zománcozott öntöttvas edényt. Annak ellenére, hogy mosogatógépben mosható, én inkább a kézi mosást ajánlom, hogy a lehető legtovább megőrizze az edény ragyogását.

Néhány további főzési trükk a Dutch oven edényben:

  • Ha húst és zöldséget főz, először süsse meg a húst tűzhelyen. Ezután vegye le az edényt a tűzről, csökkentse a hőt, majd adjon hozzá zöldségeket, amelyek szépen magukba szívják a hús ízét, és szebben sülnek.
  • Türelmesen hagyja a hagymát szétesni. A hagymánál semmiképp ne siesse el a dolgokat. Szánjon rá időt, és alacsony hőfokon süsse meg, hogy ne égjen le, és szépen essen szét. És nem, 1 perc biztosan nem lesz elég.
  • Mielőtt nagy mennyiségű vizet öntene a sült zöldségekre és húsra, először öntsön az ételre egy kis ecetet, citromlevet vagy levesalapot,hogy az edény aljáról felszabaduljon minden odaragadt részecske. Ez sokat javít az ételek ízén.
  • Végül adjon hozzá friss fűszernövényeket! A hosszadalmas főzés miatt eltűnhet a friss fűszernövények íze. Szórjon az ételre egy maréknyi friss fűszernövényt közvetlenül a tálalás előtt - bízzon bennem, a vendégek imádni fogják.

 

Miért hívják így - Dutch oven?

Ha a cikk olvasása során folyamatosan ezt kérdi magától: „Oké, de miért hívják Dutch ovennek?”

A hollandok először a 17. században kezdtek saját főzőedényeket készíteni, és számos edényt és serpenyőt feltaláltak. Ezeket eredetileg sárgarézből öntötték. A folyamat során homokot használtak a formák készítéséhez, és így kiváló minőségű, sima felületű edényeket készítettek, szemben az akkori angolokkal, akik vályogot vagy agyagot használtak.

Az angol Abraham Darby, aki érdeklődött a hatékony technikájuk iránt, Hollandiába látogatott, hogy megfigyelje ezt az öntési folyamatot. Visszatért Angliába, és egy olcsóbb termék létrehozása érdekében tovább finomította a folyamatot, hogy olcsóbb fémet használjon - öntöttvasat. Darby 1707-ben szabadalmaztatta az öntési folyamatot, és „holland sütő” vagy „Dutch oven” lett a neve, tehát innen ered az edény neve.

Készen áll az első DUTCH OVEN edényére? Tekintse meg minőségi edényeink kínálatát.

 

Szólj hozzá

Kérjük, vegye figyelembe: a megjegyzéseket a közzététel előtt jóvá kell hagyni.