5 ok, amiért az acél serpenyő a király!
Valószínűleg nem én vagyok az egyetlen, aki a legolcsóbb serpenyőket vette meg vagy kapta ajándékba, amikor még tanultam. Abban az időben a serpenyő kiválasztásának egyetlen kritériuma az ár és a méret volt, a minőségre eszembe se jutott gondolni. A serpenyők betöltötték a céljukat, de egyre jobban karcolódtak és repedtek. A tapadásmentes bevonat az ételembe került, amelyről ma már tudjuk, hogy káros az egészségre. Egy ponton úgy döntöttem, kicsit jobban felfedezem a a bevonat nélküli serpenyők világát, nevezetesen az acél serpenyőket.
Miért létezik egyáltalán acél serpenyő?
A legegyszerűbb válasz az lenne, hogy azért, mert nagyon sokoldalú. Ha a megfelelő méretet választod, gyakorlatilag bármit elkészíthetsz benne. Annak ellenére, hogy általában 2 főre főzök otthon, egy 28 cm átmérőjű serpenyőt választottam. Könnyedén tudok ételt készíteni 4 főre is, ha vendégeink vannak. Ha ettől nagyobb vendégseregnek kellene főznöm, akkor pedig valami nagyobbra lenne szükségem.
Miután elolvastam a cikkeket és a véleményeket,úgy döntöttem, hogy egy Franciaországban készült De Buyer serpenyőt veszek. Egyáltalán nem sajnálom, és az alábbiakban kifejtek 5 okot, amiért az acél serpenyő a király.
1. Magas hőmérsékletekhez tervezték.
A steak égett, ízletes külseje a Maillard-reakciónak köszönhető, amely csak magas hőmérsékleten érhető el, a hús belseje pedig továbbra is lédús marad. A zöldségek is kapnak egy egyedi ízt, amelyet nehéz elérni egy tapadásmentes serpenyőben.
2. Az étel minden alkalommal jobb és jobb lesz
A tapasztalt szakácsok szívesebben készítenek ételt olyan serpenyőkben, amelyek már „átéltek” ezt-azt. Az újonnan vásárolt serpenyő világos színű. Az első használat előtt el kell végezni a „seasoning”-et, a serpenyő előkészítését a sütéshez. A folyamat által egy természetes tapadásmentes réteg képződik a serpenyőn, és a serpenyő jellegzetes sötétebb, szinte fekete színt kap. Erről az eljárásról itt írtam bővebben. Az étel minden használattal egyre kevésbé tapad, az íz pedig egyre jobb és jobb lesz. Én úgy szoktam mondani, hogy a serpenyő lelket kap.
3. Minden főzőfelületen működik - még az indukcióson is
Mivel a serpenyő teljes mértékben acélból van, gyakorlatilag bárhol használható - kivéve persze a mikrohullámú sütőben. Nagyszerűen működik a gáz-, üvegkerámia főzőlapon, indukciós főzőlapon és a sütőben is. Javasoljuk, hogy a serpenyőt legfeljebb 10 percig hagyja 200°C-on a sütőben, ellenkező esetben a fogantyú színe megváltozik.
4. Tartósság
Az acél serpenyőkben könnyen használhatok fém spatulákat és más fémből készült konyhai eszközöket, mivel sokkal kevésbé érzékeny, mint más tapadásmentes edények. Mivel a serpenyők kiváló minőségűek és nagyon strapabíróak, bátran merem állítani, hogy megfelelő karbantartás mellet 10 vagy 20 év múlva is használhatja őket.
5. Egészséges serpenyő
Mivel a serpenyőn nincs bevonat, használata teljesen ártalmatlan az egészségre. Nem tartalmaz olyan vegyületeket, amelyek az ételbe kerülhetnek.
A gazdag hagyománnyal rendelkező De Buyer acél serpenyők kaphatók a webáruházban is.
Kedves házi szakácsaim, élvezzék az alkotást!